Sulfaten, siliconen en parabenen, zijn ze echt zo slecht voor je haar?

Sulfaten, siliconen en parabenen, waarom zijn ze slecht voor je haar

Als je een beetje geïnvesteerd bent in het verzorgen van je haar – en vooral als je krullen hebt – komen de termen sulfaten, siliconen en parabenen je vast bekent voor. Er wordt de laatste tijd vaak benadrukt dat je deze moet vermijden. Maar zijn ze echt zo slecht voor je haar? Vandaag gaan we een in de wereld van siliconen, sulfaten en parabenen duiken.

Wat zijn sulfaten, siliconen en parabenen en zijn ze slecht?

Sulfaten

In shampoos worden sulfaten veel gebruikt om dat bubbelende schuim te geven. Helaas hebben sulfaten ook de neiging om het haar van zijn natuurlijke oliën te ontdoen. Dit is vooral pijnlijk wanneer je krullend haar hebt, want dit haartype droogt sowieso al sneller uit. Wanneer de shampoo je krullen uitgedroogd achter laten, zal dit leiden tot breuk. Dus de volgende keer dat je shampoo koopt, zoek er een die sulfaatvrij is!

Siliconen

Siliconen zijn vervolgens synthetische ingrediënten die bestaan uit waterstof, zuurstof en koolstof. Ze worden veel gebruikt in haarproducten om dat gehydrateerde gevoel te geven, maar in werkelijkheid legt het gewoon een laagje over je haar heen. Regelmatig gebruik van siliconen kan ook grote ophoping veroorzaken, waardoor je haar zwaarder wordt en minder goed producten opneemt.

Parabenen

Ten slotte zijn parabenen een soort conserveermiddel dat in feite helpt bij het afschrikken van bacteriën en schimmels. Hoewel parabenen ervoor zorgen dat producten superlang meegaan, kunnen ze ook via je hoofdhuid je lichaam binnendringen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat parabenen ervoor kunnen zorgen dat krullend haar uitdroogt en pluist.

Hoe spot je sulfaten, siliconen en parabenen?

Als je naar de ingrediënten lijst kijkt voor haarproducten, ziet het er meestal vermoeiend uit. Bijna geen een consument weet wat dit allemaal betekent. Gelukkig is het met wat oefening best gemakkelijk om de slechte ingrediënten te herkennen.

Sulfaten kun je herkennen, omdat ze altijd eindigen op “’-ate”. De bekendste zijn Sodium Lauryl Sulfate en Sodium Laureth Sulfate. Siliconen eindigen normaal gesproken op “-cone”, “-xane” en “-col”. En parabenen kunnen meestal worden opgemerkt door te eindigen op “paraben”. Lekker makkelijk, toch? En als er “Curly Girl approved” op de fles staat, dan weet je al helemaal zeker dat je goed zit!

Wist je dat deze ingrediënten ook helemaal niet goed zijn voor een stralende huid? Vermijd ze daarom ook in je skincare routine!

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.